Projectgroep Centrumplan - Informatie

19-apr-2021

Hierbij de link naar facebook pagina met berichtgeving over het centrumplan.

https://www.facebook.com/Centrumplan-Handel-102181862013357

 

BERICHT VAN DE PROJECTGROEP CENTRUMPLAN:

 

Beste dorpsgenoten,

Het is al een tijdje geleden dat er iets gemeld is over het centrum van Handel en daarmee de toekomstige bestemming van de plek de oude Bron. Dat wil niet zeggen dat er stil gezeten is, zelfs het tegenovergestelde is waar. Al hielp Corona (niet het bier) hier ook niet aan mee.

In het kort zijn de volgende stappen al gezet:
Na het bekend worden van de eerste bouwplannen is daar bezwaar tegen gemaakt door meerdere groepen binnen Handel (waaronder de Dorpsraad, Basisschool de Havelt en de Bron). In gemeentetaal: er zijn zienswijzen ingediend.

Daarop heeft de gemeente contact gezocht met deze partijen en volgde er meerdere bijeenkomsten. Het was in het belang van iedereen om alle belanghebbenden aan tafel te hebben dus werd de groep uitgebreid met onder andere de Heemkundekring, de kerk, Kermis op de Kermis en natuurlijk omwonenden.

Vanuit deze grote groep is de wens uitgesproken naar de gemeente om niet te focussen op alleen de bebouwing op de plek van de oude bron, maar een plan voor het gehele centrum te maken. Met de enquête nog vers in het hoofd was de grote wens van Handel voor een goed bruikbaar plein wel duidelijk.
De wethouder was het hier mee eens en vroeg aan de groep om met een totaal idee te komen, waar vandaan verder gewerkt kan worden. Al werd wel aangegeven dat waarschijnlijk de (ver)bouw van zowel plein als bouwplan niet tegelijk konden starten. Na meerdere ontwerpen is er in Januari een concept naar de gemeente gestuurd dat volgens ons voldoet aan de belangrijkste eisen van Handel. Deze zaten gedeeltelijk ook in de ingediende zienswijzen en zijn als volgt:
• Verkeersveiligheid voor de zowel de nieuwbouw als ook de nabij gelegen Bron en Basisschool.
• Oplossen van gebrek aan officiële parkeergelegenheid in het centrum
• Een open nieuwbouwplan dat past in de geschiedenis en karakter van het dorp
• Een multifunctioneel dorpsplein bruikbaar voor alle activiteiten het hele jaar door.

Omdat dit een concept is met alleen in grote lijnen hoe de indeling zou kunnen worden en deze door de gemeente nog aangepast moet worden naar een concreet plan, roept dit bij eenieder buiten de ontwerpgroep meer vragen op. We hebben er dus voor gekozen om pas met tekeningen te komen als er meer duidelijkheid is.

Gelukkig zijn we inmiddels zover dat we uitgenodigd zijn om op het gemeentehuis te kijken wat de vervolgstappen zijn die de gemeente heeft genomen naar aanleiding van ons concept. Zodat de dag waarop we meer kunnen laten zien dichterbij komt

Tijdens het ontwerpen van ons concept werd al duidelijk dat het een hele kluif was om aan al onze eigen eisen te voldoen vanwege de ruimte die er is en hoe deze in het centrum ligt. Daar moesten we soms schipperen tussen deze eisen, denk aan heel veel parkeerplaatsen tov bruikbaar plein etc. En wij konden in ons ontwerp met de vrije hand intekenen, zonder dat we gebonden waren (overheids) regels en wetten of de financiële gevolgen (wa kost da wel nie).

Om nou zeker te weten dat we in de volgende stappen de juiste keuzes maken voor het hele dorp vragen we jullie om aan te geven wat voor jullie de belangrijkste eis is.

Dat kun je doen door:
- Deze post te liken zoals in de foto aangegeven. Dus hartje, smiley etc voor jouw eerste keuze.
- Of mail je voorkeur door aan het dorpsoverleg op:
   secretaris@dorpsoverleghandel.nl
- Zelfs een briefje bij de Bron door de bus zijn we blij mee.

Maar we trekken de lijn bij postduiven ;)
Bedankt voor jullie hulp,

De projectgroep.